De B Corp-certificering wordt wereldwijd toegekend door B Lab, de non-profitorganisatie achter de certificering. Zij belonen bedrijven die voldoen aan de hoge standaarden op het gebied van sociale en milieuprestaties, transparantie en verantwoordelijkheid. Het certificeringsproces is intensief: aanvragers moeten een benchmarkscore van minstens 80 (van de 200) punten behalen en bewijzen leveren van sociaal en milieuvriendelijk beleid met betrekking tot energiegebruik, afval- en waterbeheer, werknemersbeloning, diversiteit en bedrijfstransparantie. Oliehoorn behaalde een score van 85 punten.
Elke drie jaar moeten B Corps opnieuw gecertificeerd worden om hun status te behouden. Ondernemingen zoals FishTales, Tony’s Chocolonely, Auping, Hak en Triodos gingen Oliehoorn voor.
Duurzaamheidscoördinator Jurre Zwinkels benadrukt dat toekomstbestendig ondernemen uitstekend past bij de visie van het bedrijf: “In 2021 hebben we belangrijke stappen gezet om van onze bestaande bedrijfsvoering een toekomstbestendig bedrijfsmodel te maken. Dat betekent dat we samen met ons duurzaamheidsteam heldere ontwikkeldoelen hebben bepaald en gerealiseerd. Met elkaar kiezen we ervoor om alleen nog op een verantwoorde manier te groeien.”
Duurzaam ondernemerschap is bestendigd in de statuten van Oliehoorn doordat het ‘één van de doelen van de vennootschap is om door middel van haar bedrijfsvoering en activiteiten een significant positieve invloed te hebben op de maatschappij en het milieu in het algemeen’. Oliehoorn zet haar duurzame ambitie kracht bij door haar bestaande locatie in Hoorn verder uit te breiden en daarmee medio 2026 de eerste gasloze sausfabriek van Nederland te openen.